Legyen minden nap a Föld napja

Legalábbis ez az én üzenetem mindenkinek. És hidd el, hogy minden nap lehet tenni egy kicsit, nem megerőltetőt, mert így egyszer csak mindennap természetes lesz, hogy tiszteljük Földanyát, ami az otthonunk. Nem, nem a sorházi lakás, nem a téglaház, nem az egyszintes, többszintes, bátrabbaknak faház, rönkház vagy épp jurta az otthonunk, hanem a Föld, így nagy betűkkel. 




Ha ugyanis nem óvjuk tovább rontjuk a helyzetet és nem lesz tiszta víz, tiszta levegő, méhek és termések, vagy elegendő eső és termény, vagy vegyszermentesen termelt ennivaló, akkor hiába az egyszintes vagy többszintes otthon, kapkodhatunk majd fűhöz-fához, már késő lesz. És persze titkon remélem, hogy nem csak áltatjuk magunkat azzal, hogy most még nem késő. 


"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember, gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is." Antoine de Saint-Exupéry

Jó lenne, ha ezt az üzenetet is mindenki, mindennap magával hordozná. És ha már "rendbe szedni" és "hordozni" szavak kerültek elő, szeretnék egy programot a figyelmedbe ajánlani és egyúttal a ruháinkról témázni egy kicsit. Sok minden köztudott már, és még nem elégszer hangzik el, miszerint: kerüld a felesleges műanyagot, javíttasd meg kidobás helyett, vásárolj piacon, vagy közvetlenül termelőktől bevásárló közösségeken keresztül, legyen nálad vászontáska, ne használj vegyszereket a háztartásodban, de vajon hányan tudnánk valós választ adni az öltözködéssel, ruházatunkkal kapcsolatban? 

Ez is egy mindenkit érintő, viszont nem mindenki által ismert környezetvédelemmel kapcsolatos kényes téma. 

Természetesen nem azért kényes, mert nem illik ruha nélkül mutatkozni, hanem hogy tudjuk-e, hogy amit vásárolunk, amit hordunk, hol és hogyan készül, milyen vegyszerekkel kezelik az előállításuk és/vagy színezésük során az anyagokat. Milyen távolságról érkezik a sokszor teljesen felesleges és szándékosan generált új stílusú, vagy már a legújabb szezonra tervezett ruhanemű. Nem utolsósorban milyen kizsákmányoló érdekeltségek használnak ki nehéz helyzetben lévő embereket, ahhoz hogy éves szinten több tonnányi ruha végül a szeméttelepeken kössön ki.

Szóval, hogy a fast(junk) food után a fast fashion is elég fejtörést és odafigyelést okoz.


Számomra is tartogatott most ez a téma egy teljesen új - bár már 2013-as hírt. Annak ellenére, hogy sok-sok éve odafigyelve és tevékenyen igyekszem környezettudatos lépéseket tenni a háztartásunk és a ruházkodásunk terén is, mégis csak most, az ajánlott esemény kapcsán olvastam arról,  hogy 2013. április 24-én összeomlott egy nyolcemeletes ruhagyár Banglades fővárosában, Dakkában. A balesetben 1134 ember vesztette életét, és több mint 2500-an sérültek meg. A Rana Plaza tragédiája felrázta a világot, figyelmeztetés volt arra, hogy óriási gond van a fast fashion köré épített divatiparral.


A Fashion Revolution mozgalom Nagy Britanniából indult, mára világméretű nonprofit szervezetként üzemel. Létrehozói úgy gondolták, hogy 1134 emberélet túl sok ahhoz, hogy szó nélkül tovább lépjenek. Beszélni kell a fenntartható divatról, az etikus ruhakereskedelemről és főképp ezen a területen is megjelenő túlfogyasztásról.

2019. április 22-től 28-ig tart a Fashion Revolution Week – Magyarországon is.
Egyedülálló kezdeményezést indít két magyar upcycling márka Nusenka és  Ursuslupus, hogy népszerűsítse az upcycling designt és a zero waste életmód irányába tereljenek. Idén még kísérleti jelleggel, de nem titkoltan hagyományteremtő szándékkal szerveződnek az előadások, workshopok.

Addig is, illetve azoknak, akik nem jutnak el ezekre a programokra néhány egyszerű tipp, hogyan lehet a ruházkodás terén is környezettudatosnak lenni vagy maradni.

Mint sok más területen itt is a legfontosabb, hogy feleslegesen ne vásárolj. Kerüld azt, ahogy egy régi dalban elhangzik: a befőtt pedig elteszi a nagymamát.... Vagyis  ne a divatipar diktálja az öltözködésedet, ne befolyásolja más az ízlésedet, ne cseréld le az alig használt ruháinkat újakra, csak azért, mert azok az előző szezon divatszínei. Akkor és ott vásárolj, amikor tényleg szükséged van rá!

A kevesebb több elv mentén azt is megfogadhatjuk, hogy néhány alap ruhadarabra akár több kiadást bevállalva költünk, de akkor azok évekig használható, más darabokkal remekül kombinálható alapdarabok legyenek.

Nagyon jó lehetőség a ruhabörze, vagy cserebere, amikor kisebb baráti társaság, vagy kollégák egyszerű módon tudják felfrissíteni a ruhatárukat. Gyakori, hogy semmi más gond nincs a szekrényünk tartalmával,  minthogy unjuk már őket. Erre a megoldás ne az legyen, hogy irány az első ruhabolt! Szervezzünk börzét, szuper közösségi program kerekedik majd belőle.

Ha végképp nem bírunk magunkkal - mert bánatunk vagy épp örömünk van, és azonnal kell egy friss darab - akkor menjünk turkálóba. Igaz, hogy a turkálók sem a 100 %-osan környezetbarát megoldások közé tartoznak, hiszen az ott megtalálható óriási ruhamennyiség is a divatipar mellékterméke. Mások sem bírtak már a sok felesleggel így vélhetően beadták egy charity boltba, amit kiselejteztek otthon - lelkiismeret pipa - ahonnan azonban egy másik kereskedelmi csatornán, nevezetesen a second hand hálózatokon keresztül ismét eladásra kínálják őket.

Aki egy kis varrástudással rendelkezik, vagy kellőképpen kreatív az a megunt ruhadarabjaiból újszerűt tud varázsolni. Ráadásul így garantáltan egyedi ruhánk, kiegészítőnk lesz, ami nem jön szembe majd az utcán, mint ahogy a fast fashion termékei.


Válassz olyan alkotót, kézműves műhelyt, ahol már eleve szempont a fenntarthatóság. Egyre több hazai alkotó van, akik kínálatából mind az alapanyag, mind az elkészítési megoldások tekintetében nyugodt lelkiismerettel rendelhetsz.

Ha nem idegenkedsz a mobilos megoldásoktól, szuper megoldás a Good On You applikáció, amely összegyűjtötte, és saját szempontrendszere szerint osztályozza a márkákat. 

Márton Anikó