5 tipp, hogyan kerüld el a felesleges nejlonzacskó-áradatot a háztartásodban!

Óriási fegyelem és elkötelezettség kell ahhoz, hogy a lehető legkevesebb csomagolóanyag, műanyagdoboz, nejlonzacskó, nylontasak kerüljön a háztartásunkba, és ezáltal kevesebb a szemétbe. 
Írom ezt még én is, aki évek óta elhivatottként ténykedek a környezetbarát háztartás mentén, saját otthonomban, munkám során és zöld civilként is. No de lássuk miért pont ma írok róla, és szedtem össze, hogy milyen egyszerű megoldásokkal kerülhető el a még több és még több nejlonzacskó!

Július 3. - Nejlonzacskó mentes világnap


Egy átlagos zacskó vagy szatyor gyártása mindössze egy másodpercet vesz igénybe, ezeket aztán nagyjából húsz percig használjuk, és akár 400 évbe is telhet, amíg lebomlanak a természetben. (forrás: Greenfo)

Mivel még velem is előfordul, hogy nem szólok időben: - köszönömnem kérek nejlonzacskót, kérem ne tegye zacskóba! - úgy gondoltam gyorsan összeszedem és megosztom Veletek, hogy egy kis figyelemmel és fegyelemmel miként tehetünk az ügy érdelében. Merthogy ügy az biztos, túl sok a műanyag, fontos, hogy legyen egy-egy ilyen nap, ami emlékeztet és felhívja a figyelmet, hogy tehetünk és tegyünk is érte!
Kerüld a felesleges nejlonzacskókat!

Ha végigolvastad az 5 pontot és rendszeresen figyelsz ezekre, akkor könnyen rutinná válik, kipróbált módszerek, amelyek segítenek Neked a környezetbarát háztartás terén. Egy mókás videóval - az írás végén találod - még könnyedebbé teszem a témához való hozzáállást. Legyen a környezettudatosság mindennapjaink része, de  ha épp egy-két alkalommal nem sikerül akkor sincs tragédia!


5 tipp,  hogy kerüld el a felesleges nejlonzacskó áradatot a háztartásodba!


  • Minden esetben legyen Nálad vászontáska! Kis helyen elfér, könnyen beszerezhető a kicsire összecsukható szép színes,  natur vagy mintás vászontáska. Összehajtogatva 2-3 ilyen mindig legyen Nálad, és ha azokban tárolsz néhány kisebb zacskót, akkor könnyen el tudod kerülni, hogy felesleges csomagolóanyaggal térj haza!
  • Heti bevásárláshoz vigyél magaddal saját tároló edényeket, saját táskát, kosarat, amiben tartasz néhány egyszer (vagy többször!) már használt nejlonzacskót! Amibe előző alkalommal a kiflit kaptad még biztosan jó lesz krumplinak, hagymának vagy más zöldségnek! Célszerű még otthon átgondolni mit szeretnél vásárolni, bevásárló lista írás közben odakészíteni azokat az eszközöket, szatyrokat, amikben haza tudod hozni, vagy meg tudod kérni az eladót, hogy abba tegye az árut.
  • Ha nincs Nálad saját vászontáska akkor szinte minden boltban lehet venni nejlontáska helyett papírtáskát! Válaszd ezt, és ha tudod utána használd még többször, ha nem akkor tedd a szelektív papírgyűjtőbe.
  • Vásárolj piacon, termelőknél, kézműveseknél! Egyszerűbb nekik odaadni a hozott táskát, hogy abba mérje a terméket. Piacon sok helyen magad is összeszedheted a saját táskádba, vagy saját edényedbe. Piacon könnyebb kérni a termelőt, hogy a tejfölt, tejet például a Te edényedbe mérje. Vásárlásaink során, ha felkészülünk és tudjuk előre, hogy mit szeretnénk venni, és azt hol bonyolítjuk, akkor biztos, hogy elkerülhető a felesleges csomagolóanyag.
  • Használd, hasznosítsd újra a meglévő műanyag - például fagyis dobozokat, nejlonzacskót, tárolóedényeket, amikben egyszer már vásároltál valamit, de legközelebb is használható még. Válassz visszaváltható, vagy szelektíven gyűjthető csomagolásban lévő terméket!


És ha végképp nem tudod már felhasználni akkor minden esetben a szelektív műanyag gyűjtőbe dobd!

Íme a video, amit ígértem, egy amerikai humorista néhány percben elmélkedik sajátos stílusában a Földünkről, a Föld és az emberiség jövőjéről. Ha bírjátok a kissé cinikus humort, akkor nézzétek meg feltétlenül :)


Márton Anikó