Jó-jó, de mi az az 5 R ?


Nem kicsit szomorít el időnként, hogy legalább tíz éve már annak, hogy ugyanazokról a dolgokról beszélünk. Írhatnám azt is, hogy közösen rágjuk a gittet jó ideje, csak most végre talán egyre több ember ébred rá, hogy unalmas a gittrágás. De biztos számtalan más jelzővel is jellemezhetném a nemtörténikérdembensemmisőtegyrerosszabb helyzetet. Legalábbis, ami a klímaváltozást, a fenntarthatóságot, a globális környezetszennyezést illeti.

Jól emlékszem, hogy már tíz évvel ezelőtt is arról elmélkedtünk, hogy a Kiotói egyezményben résztvevő országok 2020-ra miket vállaltak. Aztán ott volt a 2015-ös Párizsi klímacsúcs és az annak nyomán létrejött klímavédelmi egyezmény. 

Na de mielőtt jobban belemélyednék ezekbe a megfoghatatlan, sok esetben csak papír alapon létező egyezményekbe, maradok annál a módszernél, ami bevált, hogy tudniillik sepregessen mindenki a saját háza táján.

Egyrészt, mert mindig van mit, másrészt mert azt legalább nyomon tudom követni, ha valamivel elégedetlen vagyok akkor tudok rajta változtatni. És a változtatás eredményeit saját magam tudom élvezni, értékelni. 

Szóval ez a téma is kicsit olyan gitt-állag már, rágjuk jó ideje, hogy az a legjobb, ha nem termelünk felesleges szemetet, hulladékot.  Ha nem fogadjuk el, nem csomagoljuk egyenként a zöldséget nylonzacskóba, nem pazarlunk, nem dobjuk ki... Szóval, hogy ideális esetben egy csomó csomagolóeszköz, hulladék eleve be sem jut a háztartásba. De ha mégis, akkor legalább szelektív gyűjtés a minimum, ami egy háztartásban meg kell valósuljon. 



Vagyis, ahogy sok más esetben úgy ezen a téren sincs sok új a nap alatt, és nem újkeletű az 5R vagy 6R módszer. Csak most így hívjuk. 

Valar reductilis! A Hulladék Munkaszövetség oldalán láttam ezt a képet és megfogalmazást. Nagyon egyet tudok érteni a kifejezéssel, ami nagyjából azt jelenti, hogy:  minden embernek csökkentenie kell. És a re-fogalmak esetén is van egyfajta hierarchia, hiszen az újrahasznosításnál előrébb való az újrahasználat, annál pedig előrébb való a csökkentés.


Sőt talán még ez is megelőzhető egy lépéssel, vagyis légy résen:  refuse = visszautasítás
Ennek a lényege, hogy minél kevesebb felesleges terméket vigyünk haza, gondoljuk át, tervezzük meg a szükséges beszerzéseket. Kerüljük az impulzív vásárlásokat. Ne dőljünk be az akcióknak, az egyet fizet kettőt kap sok esetben csalfa dolog. 

reduce = csökkentés: Ez is a tudatosságról, a tudatos és felelősségteljes vásárlásról és lépésekről szól. Figyeljünk oda arra, hogy mit tartalmaznak a termékek, és milyen csomagolásban vannak. Már ekkor gondolj arra, hogy a termék csomagolását hogyan tudod szelektálni. Ha van választási lehetőség, hogy például konzerves vagy üveges csomagolást válassz érdemes átgondolni, hogy a későbbiekben melyikkel mit kezdesz. Ha befőzöl, vagy a családban van, aki befőz akkor nem kérdés, hogy melyikre esik a választás ;) Jó lehetőség a csökkentésre a lomtalanítás is, ha már túl sok a holmi - persze később figyelni érdemes, hogy már ne halmozódjon fel! A cserebere is remek megoldás kisebb baráti társaságnak. Tudok ilyenről, akik évszakonként így frissítik fel a ruhatárukat, amivel sok esetben nincs más gond azzal, csak hogy unjuk. 

reuse = újrahasználat:  Ami nem összetévesztendő az újrahasznosítással. Az újrahasználat az, amikor a funkció nem változik, pont a befőttes üveg jó példa erre. 


repair = javítás: Nem kérdés, hogy hosszú távra kell tervezni háztartási készülékeink esetében is, még akkor is, ha az újabban gyártott termékek gyakran pár év alatt tönkremennek, meghibásodnak. Csakazértis keressünk szakembert, cseréljünk alkatrészt, a kesztyűt csak így lehet felvenni a tervezett elavulással szemben. 


recycle = újrahasznosítás: Mindenki kiélheti magát ezen a területen, számtalan ötlet megvalósítható, a szanálásra szánt farmerektől elkezdve egy régi eszközig, aminek új funkciót találunk lefestve, vagy kicsit átalakítva. 

és a rot, vagyis komposztálás.  Saját tapasztalatom is, hogy a háztartásokban az egyik legnagyobb helyet foglaló szemét a zöldségek, gyümölcsök pucolása során keletkezik. Ha lehetőség van rá, akkor mindenképpen komposztáljon, aki tud, hiszen nem csak a kuka nem telik meg olyan hamar, de a föld is hálás lesz a szerves anyagok visszajuttatásáért. 

Márton Anikó