Slow life - avagy lassíts tudatosan!

A Slow Food mozgalom idén ünnepli 30 éves fennállását, melyet Torino belvárosában tartott Salone del Gusto rendezvénnyel tettek emlékezetessé. A mozgalom Olaszországból indult útjára, amikor az egyik neves gyorsétteremlánc Róma belvárosában szeretett volna újabb éttermet nyitni. A tradícióikhoz ragaszkodó és az étkezésre mindig is központi elemként tekintő olaszoknál azonban óriási ellenkezést váltott ki a nyitási terv. A gyorséttermi hálózatok elleni civil kezdeményezésből végül egy komplett mozgalom lett, mely Carlo Petrini nevéhez fűződik, Slow Food névre hallgat, és mára közel százezer tagot számláló civil szervezetté és egy újfajta szemléletmód hirdetőjévé vált. 


Lassíts, ne rohanj, szánj időt az étkezésre, szánj időt a családodra, szánj időt a barátaidra, vagy kedvenc hobbidra! A Slow food és a Slow life egymással összefüggő és egymást támogató mozgalmak, melyek a rohamtempóban élő emberekhez kívánnak szólni. 

Az értelmiségi aktivisták fő üzenete: „Lassíts! Élj tartalmasabb életet!"

A Slow Foodnak a világ több, mint 150 országában vannak hívői és támogatói, akik nemcsak a lassítás, lassulás mellett érvelnek, hanem aktív jelenléttel, programokkal hívják fel a figyelmet annak fontosságára, hogy a hagyományok őrzése, a hagyományos étkek és étkezések ismerete, az ünnepek átörökítése fontos a jövő generációi számára. 

A Slow life karöltve a Slow food mozgalommal a lazulj, lassíts és élj nyugodtabban életmódot hirdeti, arra biztat, hogy akár nagyvárosi lakóként is tölts több időt a szabadban, a természetben, járj gyalog, menj biciklivel, és főzz magadnak vagy családodnak egy finom ebédet :) És mindezt válaszd tudatosan!



A gyorséttermek, a pillanatok alatt egy kis forró víz hozzáadásával készülő készételek túlzott elterjedése ellen is szót emel a Slow life. Ezekből az ételekből nemcsak a természetesség, az igazi, friss alapanyagok hiányoznak, de hiányzik maga az ember is. A zacskós porlevesek, porszószok gépek által kerülnek előállításra, bár ehetőek, de semmiképpen nem egészségesek. Vissza kell térni a házias ételek elkészítésére, ezekre időt kell szánni, és az egész folyamatot újra emberibbé kell tenni. A friss alapanyagok beszerzését végezd a piacon, beszélgess a kofákkal, kérdezd meg vagy olvasd el a boltban beszerzendő áruk összetételét és eredetét. 

A mozgalom célja a helyi, termelői áruk védelme és támogatása, ha teheted főképp tőlük vásárolj. Fontos továbbá a változatosságra törekvés is, a monokultúrás mezőgazdaság, az egysíkú étkezés és termelés helyett törekedni kell a változatos alapanyagok beszerzésére is. Erről is érdemes a piacon beszélgetni a termelőkkel, így számukra is fontossá válhat, hogy ne csak 1-2 fajta terméket termeljenek, hanem minél több fajtát, így a biodiverzitás megőrzését is elősegítjük


Ha már jól megy a lassulás, és rendszeresen főzöl magadnak, családodnak hívd meg a még siető barátokat egy-egy jó vacsorára, közös főzésre, vagy a szabadban eltöltött piknikre :) Emlékeztesd őket arra, hogy a rohanva megélt életből végül nem sok minden marad az emlékezetükben. Egy tartalmas beszélgetés, egy ráérős, pihenős, kirándulással töltött nap sokkal tovább tölt el jó érzéssel és tölt fel jó energiákkal, érdemes erre időt szánni. Egyébként már Saint Exupéry Kis Hercege is felfigyelt arra, hogy az emberek szeretnek sietve élni :)

"Már a levegőből látta, hogy ezen a bolygón az emberek nagyon sietnek. Rohangálnak egy üvegkocka és egy kerek erdő között. Az első állomásnál embereket talált egy tisztáson, akik különféle, semmire sem hasonlító gépek mellett ültek. Vezetékek ágaztak ki a gépekből.
- Mik ezek? - kérdezte a Kis Herceg az első arra járó embert.
- Szeretőgépek. – felelte az ember – Ha rájuk csatlakozol, jó érzés tölt el.
- És mi szükség van rájuk?
Az ember nem válaszolt, köszönés nélkül rohant tovább és rákötötte magát a gépre...."

A tudatos lassítás, a kedvelt tevékenységeinkre fordított idő, családdal, barátokkal töltött szabadidős programok már csak amiatt is fontosak, mert valószínűleg egy munkahelyi tempón nem lehet lassítani, ha ott elvárások vannak, határidők vannak, megbeszélések vannak. Eleget kell tenni a megrendeléseknek, el kell végezni a feladatokat, a ránk bízott munkát. Mindemellett a napi szintű rutinok, az internetről érkező számtalan hír, az a bizonyos multitask - egyszerre több funkciót lát el, egyszerre több dolgot csinál - sokunkat elért már, ezt felismerve pedig muszáj egy másfajta időtöltést, feltöltődést tudatosan választani. 


Ez a tudatos lassítás visszatérés ahhoz is, amikor ráérősen, magunknak készítettünk el sok mindent. Nem a boltba rohantunk valamit megvenni, hanem elkészítettük, megjavítottuk, ez volt természetes. Nem csak azért, mert manapság már mindent meg tudunk vásárolni, és mondjuk 20 évvel ezelőtt még nem, hanem azért is, mert akkoriban valahogy a pazarlás nem volt sikk. Sokkal jobban vigyáztunk az értékeinkre, és ha valami elromlott nem a kidobás volt az első gondolat, hanem a megjavítás. Ha ezek a tevékenységek ismét a hétköznapok részévé válnak, ha ápoljuk a hagyományokat, piacra járunk vásárolni, kötünk és horgolunk, megvarrjuk, ami elszakadt, és lassítunk a tempón, a környezetbarát életmód részeseivé is válunk, még csak meg sem kell erőltetni magunkat :) 


Ha eddig rohantál, akkor ahogy a környezetbarát háztartás bevezetésénél is ajánlottam kezd kicsiben a változtatást. Kezdd el heti egy alkalommal, amikor lazítasz, magadra vagy családodra szánod az időt, szervezz közös programot a barátaiddal. Ha túl fáradt vagy, egyszerűen csak pihenj, olvass egy könyvet, nézz meg egy jó filmet, hallgass igazi, lélekemelő zenét. Ha ez már jól megy, és nem is esik nehezedre - miért is esne, a jóhoz hozzászokni elég könnyű :) - akkor tervezz be még egy alkalmat, amikor ráérősen sétálsz egy nagyot, akár a munkádból hazafelé tartva. 

Minél több figyelem és lehetőség jut magadra, minél több időt tudsz a feltöltődésre szánni, annál hatékonyabb leszel a munkádban, vagy más tevékenységben. Kipihentebb, vidámabb, kiegyensúlyozott emberként pedig az egész világra másként tudsz tekinteni, ezért kell tudatosan megteremteni a lelassulást, a magunkra, családunkra, barátainkra, a szabadidőre szánt szabad időt :) 


Jó lassulást kívánok :)
Márton Anikó