Pom Pom óriás hős lett

Amikor pár héttel ezelőtt az egyik közösségi média oldalon több ismerősömnél láttam a hírt, miszerint Pom Pom-nak, Csukás István mesehősének szobrot állítottak, úgy gondoltam biztos ismét egy újabb hoax, álhír kereng egyik kedvenc mesefigurámról.
Nem hagyott nyugodni a dolog, utána olvastam, és valóban Pom Pom rozsdamentes krómacélból formázva immáron egy négy méter magas acéllemezekből készült fán csücsül. És hát ebben a formájában vagy himbálódzik fel-le, vagy nem, mindenesetre öröm, hogy ilyen témájú köztéri szobrok is színesítik lakóhelyeinket. 




A szobrot Csukás István 80. születésnapjának tiszteletére készíttették szülővárosának lakói. Kisújszálláson pár évvel ezelőtt szintén sokunk kedvencéről, Bagamériről, a fagylaltosról is készült egy köztéri szobor. 

Pom Pom, akinek kilétét a fantáziánkra bízza az író képes alakot váltani, egyaránt lehet festőecset, kifordított bundakesztyű, paróka vagy papucs orrán pamutbojt :) Azért leginkább parókaként szeret kis gazdájának, Picurnak a fején csücsülni. 


A közkedvelt mese figurái megjelentek a fővárosi, Naphegy téren is, a 2014-ben átadott Pom Pom játszótéren. Itt a kalandjaikban aktívan résztvevő Pom Pommal együtt Picur, mint a Pom Pom mesék bájos főszereplője egy padon ücsörögve várja a gyerekeket, vagy gyermeklelkű felnőtteket :)  


Túl a mesében elhangzó majd mindenki által ismert kérdésen: hogy kicsoda Pom Pom, hogy nem ismeritek....kíváncsi voltam, hogy egyáltalán ez a kifejezés -pompom - honnan és miből ered. Így kicsit kutakodtam, hogy Csukás István mesehősén túl milyen múltja van, vagy milyen eseményeken használják más országokban, sőt évek óta már hazánkban is :)



A képen egy pécsi szurkolói hangulatot fokozó pom-pom tánc csoport látható. És igen, innen ered a pompomozás :)

A cheerleading, magyarul hajrázás, szurkolás vagy vezérszurkolás modern sportág, amely a torna, az akrobatika és a táncelemeit ötvözi. Elsősorban csapattevékenység, amely szorosan kapcsolódik más sportágakhoz, főleg az amerikai futballhoz, a kosárlabdához, a labdarúgáshoz.
Eredetével kapcsolatban két különböző elmélet létezik: az egyik szerint a hajrázás a majorette-ekkel kezdődött a 18. századvégén, amikor Napóleon bevonult Párizsba, és lova előtt kicicomázott fiatal lányok haladtak, akik labdákat dobáltak, virágszirmokat szórtak, pálcákat pörgettek.
A másik, és sokkal valószínűbb elképzelés a jelenség (és nem a sportág) születését az 1870-es évekre teszi, amikor is az amerikai Princetoni Egyetemen megalakult az első Pep Club (buzdítóklub), amely akkor még kizárólag férfiak részvételével rendezett szurkolást vezényelte le. Az első klasszikus értelemben vett hajrázó Johnny Campbell volt, aki 1898-ban öt társával megalapította az első igazi Cheerleading Squad-ot (csapatot).Ugyanitt következett be a következő nagy áttörés a húszas években, amikor is nők először vehettek részt a hajrázásban. A sportág alapjait Lawrence Herkimer tette le 1948-ban, amikor megalapította a Hajrázók Nemzeti Egyesületét; így a cheerleadinget már tanítani is lehetett. Herkimer (akiről egy ugrást is elneveztek, a herkie-t) találta fel a pompont 1956-ban, mint a hajrázó rutin segédeszközét. " Wikipédia -Cheerleading


A pompom kifejezést mégis a mesehős mellett a leggyakrabban kötött holmik díszeként ismerjük, vagy használjuk. Legelterjedtebb módon kötött sapkák tetejére kerül, vagy újabban gyakori dísz sálak végén, táskák pántjánál, vagy épp lakásdekorációként. 

Mivel közeleg a tél, a kötött holmik szezonja így hamarosan hozok egy anyagot a pompomok egyszerű készítéséről.