Több fűszernövény, kevesebb só

Augusztus 29.-e Több fűszer-és gyógynövény, kevesebb só - More Herbs, Less salt day - napja 

A téma több szempont miatt fontos, ám főként a fűszer-és gyógynövények szeretete inspirált arra, hogy írjak erről a blogon. Hazai viszonylatban még nem hallottam arról, hogy létezik ilyen nap is, úgyhogy itt a remek alkalom, hogy legyen szó a fűszernövények kontra só témáról :)


Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, a mesterséges adalékanyagok helyett minél természetesebb alapanyagokat választani mára hangsúlyossá vált. Nagyon sok adat és teszt található már az interneten arról, hogy a legtöbb előrecsomagolt, ún. instant étel egyik fő alkotóeleme a nátrium-glutamát. A nátrium-glutamát (más néven MSG, mononátrium-glutamát vagy E621, a glutaminsav nátriummal alkotott sója. Az egyik legáltalánosabban alkalmazott élelmiszer-adalékanyag. Ezenfelül gyakori vendég az előre csomagolt étkek esetében a különféle színezékek, a finomított cukor és a só. 


Ne is ezt feszegessük, olvass, tájékozódj mindenki, és ha lehet készíts otthon ételt, friss, szezonális alapanyagokból. Így lehet a leginkább visszaszorítani azokat az adalékanyagokat, melyeket nem szeretnél fogyasztani. 

A sóval alapvetően nincs gond, természetes formában, megfelelő mennyiségben szükségünk van rá. 

Arra azonban nincs szükségünk, hogy a boltban kapható fűszer készítmények egyik fő összetevője a só legyen. 

Ha az van ráírva például, hogy fűszersó fogj gyanút, és olvasd el a pontos tartalmát :) Egyébként a fűszersót magadnak is összeállíthatod, szárított fűszernövényből és minőségi sóból. Garantáltan glutamát mentes lesz. 

Gyakori, hogy a filteres teák esetében is minden van a tasakokban csak az nincs, vagy nagyon elenyésző hányadban, ami a dobozon színes képként megjelenik :) Mondjuk egy dobozos, filteres szamócás, narancsos, vagy menta tea mit gondoltok mennyi szamócát, narancsot vagy mentát látott? Nem sokat!

Akkor hát mi a teendő? Nagyon egyszerű! 

Ha van lehetőség saját kertben, akkor minél többféle fűszer és gyógynövényt ültess! Gyakran ún. védőnövényként is jótékony hatással vannak a konyhakerti termésre. A paradicsom közelébe érdemes bazsalikomot ültetni, nálam idén így van, és nem mondom, hogy nincs száradó vagy sárgás levélzet rajta, de rengeteg egészséges termés van, csak győzzük enni és befőzni :)

A kakukkfű, petrezselyem, snidling, oregano, rozmaring, tárkony, lestyán, borsikafű - mind-mind egyszerű, igénytelen fűszernövény, ami akár balkonládában, cserépben is nevelhető. Sőt, télen a konyhaablakban is jól elvan. Kicsit több figyelmet igényel, mintha a kertben lenne, de az ízélmény miatt megéri tartani néhány cseréppel. 
Gyógynövények közül gyakran maguktól kelnek és jelennek meg a kertünkben a kamilla, a cickafark, lándzsás útifű, és számtalan növény, melyet sajnos ismerethiány miatt sokan gaznak vélnek. 
Június közepén gyógynövénytúrán jártunk itt az Őrségben, pár faluval odébb lévő mezős részen tartott az ismertető séta. Egészen kicsi területen számtalan gyógy-és mezei fűszernövény termett, csak le kellett hajolni értük :)

A fűszernövényekkel akár friss, akár szárított formában változatosabbá teheted az ételeket, gyakran egy egyszerű étel is különlegessé válhat, ha bátran kísérletezel a fűszerekkel. Emlékszem tavaly nyáron egy vendéglátónál rozmaringos körtelekvárt kóstoltam, elsőre furcsán hangzott, pedig isteni finom volt a reggeli pirítóssal és teával :)

Itt az ideje, hogy minél több fűszer és gyógynövényt termesszünk és fogyasszunk, sózni csak annyira sózzuk az ételt, amennyit megkíván. Kerüld azokat a tasakos fűszerkeverékeket, amelyek fő összetevője a só! Szerencsére több biobolt kínálatában van sómentes fűszer, sómentes szárított változat, mindenképpen ezekből válassz!

Teának pedig szárított gyógynövényes teát vásárolj és fogyassz, akár saját szedésből, akár bioboltok, termelői piacon gazdák kínálatából. 


Márton Anikó