Valakinek a végén mosogatni kell - no de mivel?

Szeretjük, vagy nem szeretjük ezt a tevékenységet, de ha főzünk, eszünk, akkor mosogatnivaló is lesz a konyhában :)


forrás: Pinterest 


Lehet kézzel, lehet géppel, egyet nem kerülhetünk el, hogy a mosogatáshoz rongyot, szivacsot, kendőt, a törölgetéshez konyharuhát használjunk. 


Az tény, hogy csökkenti a vízfogyasztást - és növeli a szabadidőnket! - ha mosogatógép van segítségünkre. A folyóvizes mosogatásnál percenként 12-15 liter vízfogyasztást kell figyelembe venni, lehet számolni ki mennyi ideig szokott mosogatni! Ez is fontos átgondolni való a környezetbarát háztartás kialakításakor, de most másról fogok írni!
Tudtad, hogy a vizes, nedves szivacs, mosogatórongy szuper élőhelye a baktériumoknak? 5csillagos szálloda, ahol remekül érzik magukat :) A nedves felület tökéletes táptalaj számukra. Nincs ezzel gond, így működik a természet, ők ott szeretnek lakni, de azt valószínűleg senki nem szereti, hogy a konyhája, fürdőszobája ilyen baktérium telepeknek ad otthont. 


Körbekérdeztem ismerőseimet, háziasszonyokat - nem, ez nem egy reprezentatív felmérés! - hogy ki milyen módon igyekszik ezt a jelenséget kezelni az otthonában. Leginkább sokak számára új hír, hogy a mosogatószivacs nem egy ártatlan kis sárga eszköz :) Nézzük milyen ötletek gyűltek össze:

  • Van, aki azt mondja, hogy néhány naponta a mikrohullámú sütőbe teszi 1-2 percre vizesen, majd ott elpusztulnak a baktériumok. Nem tudom, hogy ez tényleg így van-e, azt viszont tudom, hogy én nem használok mikrót évek óta, és sok háztartásból száműzték már ezt a berendezést.
  • Mások azt mondják, hogy hetente kidobják, és új szivacsot kezdenek használni. Khmmm, szemét, szemét, szemét...... Igaz a baktériumos szivacs helyett egy újat használatba venni egyszerű megoldásnak tűnik, csak mérhetetlenül sok már így is a szemét, egyáltalán nem tartom környezettudatos megoldásnak. 
  • Van, aki - biztos, ami biztos alapon - a vegyszerekre esküszik. A pult és a mosogatómedence antibakteriális tisztítószerrel való áttörlése után a szivacsot is beáztatja pár órára fertőtlenítős, vagy hypos vízbe. 
  • Ennél akadtak szelídebb, ökobarát helyzetek is, mint például citromos vagy ecetes vízbe áztatás. Szintén környezetbarát megoldás lehet pár naponta fertőtlenítő hatású illóolajat csepegtetni a szivacsra. Ilyenek a teafa, levendula illóolaj, vagy a narancsolaj. 
  • Van, aki már lecserélte a szivacsot a konyhájában, és a mikroszálas kendőkre ( összetétel: 80% polyester és 20% polyamide esküszik. Könnyen mosható mosógépben, akár magasabb hőfokon is, így néhány darab beszerzésével mindig van tiszta és száraz mosogatókendő, törlőkendő kéznél. 

Nos, ez nagyjából egy teljes körkép a mai kor modern megoldásairól, de nézzük mit használtak régen anyáink, nagymamáink. A mosogatás ősi tevékenység, biztos volt jól bevált praktikájuk akkor, amikor még nem volt mikrohullámú sütő és megannyi antibakteriális fertőtlenítő. És az írás végén én is ajánlok egy alternatív megoldást Nektek!

Idézek Polcz Alaine Főzzünk örömmel című könyvéből:

"Különös, de van aki szeret mosogatni. Hogyan is volt fiatalkoromban, úgy fél évszázada..... és azelőtt? A harmincas-negyvenes években a mosogatás azt jelentette, hogy elővettünk két óriási mosogatótálat, "vájlingot". Egyikbe hideg vizet töltöttünk, a másikba forró vizet. Mosogatószernek hírét sem hallottuk, ezért kevés szódát tettünk bele, vagy hamut forráztunk le, és annak a levét használtuk a víz lágyítására. Mosogatáshoz egy tépett, fehér rongydarabot használtunk, melyet a munka végén átmostunk és megszárítottunk. Ha valaki azt mondta volna, hogy vegyünk a boltból mosogatószivacsot, azt hiszem bolondnak néztük volna. .........
Aztán sok mindent történt. Háborúk és békék, utazások és munkák. Egészség, betegség, ahogy az lenni szokott. 
Ma forró folyó vízzel mosogathatok kellemes, álló helyzetben, két medence, illatosított kézkímélő mosogatószer, piros vagy kék mosogatóruha....
Ehhez azt kell hozzáfűznöm, hogy ez az illatosított, kényelmesített mosogatás drága és nagyon egészségtelen. A méregdrága mosogatószerek mérgezik a környezetünket, és magunkat is, ha csak egy kevéske kis nyom marad az edényen. A drága szivacsaink pedig a legalkalmasabbak az apró lyukaikkal a baktériumok, vírusok, parányi mérgek és piszkok búvóhelyeként. Civilizatórikus őrület az egész. "

A könyv 1998-ban került ki a nyomdából, nagyon sok utánnyomást ért meg, szerintem zseniális, fogok még más témában is idézni belőle, a mostani témánkhoz ezt a szemelvényt hoztam. 

Amikor tavasszal elhatároztam, hogy kreatív, alkotó tevékenységet fogok végezni, sőt, folytatni csak más alapokon, azt biztosan tudtam: szeretném hogy mindez a környezetbarát, öko területhez is kapcsolódjon. 

Így született meg az ötlet, hogy kézzel készült, kötött vagy horgolt mosdókendőt, mosogatókendőt, fürdőkendőt fogok készíteni. Hogy legyen környezetbarát alternatívája a nem-szeretem szivacsnak. 

Az első próbadarabok tavasz óta készülnek, teszteltünk több darabot barátnőimmel, hogy melyik alapanyag miként viselkedik vizes közegben és napi használatban. 




Nálam most így néz ki a mosogató, a kötött kendőket pár napos használat után bedobom a mosógépbe, 40 fokon más, éppen aktuális mosnivalóval kimosom és a napon megszárítom. 


Márton Anikó