Gerillakötés, mint a női graffiti megjelenési formája

Hasonló érdeklődési körű embertársainkkal együtt lenni, együtt alkotni kreatív tevékenységet végezni szuper közösségi élmény, és persze az is remek, ha mindezt mások - sőt minél többen - megcsodálják:). Sokan tanulnak meg kötni és horgolni, fiatalok is lelkesen hordanak maguk vagy szüleik, nagyszüleik által kötött ruhadarabot. Ez ma már nem ciki, sőt inkább menő :) 

És, amikor már annyira lelkes egy-egy kézműves kör, hogy ország-világnak megmutatná, milyen élmény fonallal dolgozni, abból alkotni, akkor szerveznek egy remek yarn-bombing vagyis "fonalbombázást", ismertebb nevén gerillakötés megmozdulást valamelyik köztéren. Vagy a villamoson, vagy egy parkban, netán egy emeletes buszon Londonban :)

foto és további kreatív ötletek Natalie Miller designer oldalán


A yarn bombing elnevezést - magyarul gerillakötés - női graffitinek, mások a street art egyik megjelenési formájának nevezik. Ha tovább olvastok és a csatolt videot is megnézitek akkor az is kiderül, hogy ez a fajta alkotás és művészeti megnyilvánulás közös nyelve és közös alkotótere addig egymásnak teljesen idegen embereknek, nemzeteknek akár. 

Öröm látni, ahogy az elmúlt években egyre inkább terjedt a kézzel készült termékek elismerése, egyre többen tartják fontosnak azt, hogy maguknak - vagy másoknak, barátoknak, családtagoknak - saját kezük által készített tárgyat adjanak. 





Egyfajta környezettudatos módszer ez is, hiszen értékálló, amit nem fognak néhány használat után kidobni gazdái. Ha tartós, minőségi alapanyagból készül, hosszú éveken át viselhető, akár még tovább is örökíthető :) Mindemellett a kézzel készült termék ellenpólusa az ipari, sokszor ismeretlen alapanyagból, futószalagon gyártott tárgyaknak is.

Szóval kötésre, horgolásra fel, és ha eléggé motiváltak vagytok akkor csatlakozzatok a Magyarországon is egyre többször szervezett gerillakötési akciókhoz :)
2012-ben a budapesti Deák téren készül éppen egy alkotás
további képek: ITT


A gerillakötési mozgalom úttörői kezdetben a személytelen tárgyak és közösségi helyek felöltöztetését tűzték ki célul. Az 1990-as években  egy houstoni művész, Bill Davenport, állított ki körbehorgolt tárgyakat, őt a horgolt szobrok úttörőjének is tartanak.


2002-ben Shannon Schollian kötött farönk melegítőket (stump cozy) készített, zavarta a sok kivágott fa, a tarvágások, ezzel szerette volna felhívni erre a figyelmet. 
Magda Sayeg 2005-ben kezdett el kisebb utcai tárgyakat bekötni - például stop tábla, korlát - majd idővel ráérzett arra, hogy ez a kreatív tevékenység, ez a fajta művészet egy közös nyelv, melyet az egész világon beszélnek.
Magda Sayeg 2015-ben a TED Youth programon mesélt arról, mi motiválta a kétezres évek elején arra, hogy közterek rideg betonfalain alkotásait elhelyezze, hogyan terjedt általa a gerillakötés a világon, és hogyan kötötte be az első köztéri kilincset :)




Egyre több művész kezdett és folytat a mai napig hasonló - néha formabontó, néha meghökkentő, de mindenképpen figyelem felkeltő köztéri alkotásba, vagy közösségi kötés-horgolás szervezésébe. Londonban Lauren O’Farrell alapította az első Városi Kötés közösséget 2009-ben, Whodunnknit néven számtalan projectjük valósult már meg. 


Lauren a kötést, horgolást figyelemfelkeltő graffitiként használja. Biztatja az embereket, hogy fogjanak bátran fonalat, anyagot a kezükbe és alkossanak, és bátran mutassák meg másoknak is!

Mint annyi remek kezdeményezésnek, a gerillakötésnek is lett nemzetközi napja, sőt zenei fesztivált is rendeznek, ahol a köztéri kötés is hangsúlyos közösségi program.

foto: INNEN


Az első hazai városi gerillakötő klub 2011-ben indult Kézimunkások Szakszervezete néven, ők folyamatosan készítik alkotásaikat. Színes kötéseikkel feldíszítették  a Gyermekvasút egyik szerelvényét és a Blaha Lujza teret, néhány villanyoszlopot és kerékpártámaszt is.





Szintén hazai közös kötés-horgolás volt, és nem is akármilyen híre és eredménye lett 2014-ben, amikor is egy 50x50-es kötött vagy horgolt egységekből álló óriás takaró készítésére hívta fel a lelkes önkénteseket Csobán Erika Csákberényből. A takaró tényleg óriási lett, olyannyira, hogy megdöntötte  az addigi legnagyobb kötött alkotás, a tatabányai kötött sál 260 négyzetméteres rekordját. 
A tervezett 350-400 m2 felület végül 625 m2 lett, így jelenleg ez a takaró a magyarországi rekorder :)